kasstelsel

Factuurstelsel versus kasstelsel

De geschatte leestijd voor dit artikel: 0 minuten

Als u uw klanten factureert en niet gelijk contant met ze afrekent, dan hanteert u het factuurstelsel. Uw verplichting om de btw af te dragen ontstaat bij het verzenden van de factuur, dus voordat de klant deze factuur betaalt.

Een vervelend gevolg van het factuurstelsel is dat u ook BTW afdraagt over facturen, die niet betaald zijn. Maar zodra de wanbetaling definitief vaststaat, kunt u de afgedragen BTW terugvragen.

Levert u voornamelijk aan particulieren die contant afrekenen, dan moet u het kasstelsel toepassen. U draagt dan over de contante omzet BTW af.

Als u levert aan particulieren en deze rekenen niet contant af, bijvoorbeeld een schilder of autorijschool, maar u stuurt een factuur, ook dan past u het factuurstelsel toe.

Tip
Maak er een gewoonte van dat u de eerste dag van de maand factureert.  Op deze manier kunt u een rentewinst behalen en hoeft u de BTW niet altijd voor te financieren ????.

 

 

Over de auteur

Ron Meijer

Twitter

Ron Meijer is zelfstandig belastingadviseur bij Adrome & Blauwe Vrijdag, auteur bij Wolters Kluwer, Stichting NLFiscaal, Taxence, aangesloten bij Fiscount en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."