Geld lenen aan uw kind

De geschatte leestijd voor dit artikel: 1 minuten

Is uw kind van plan een huis te kopen of misschien wel een eigen onderneming te starten? Heeft u er al eens aan gedacht om hem of haar een lening te verstrekken? Dat kan fiscaal erg voordelig. Voor u vormt de lening namelijk een bezit in box 3. Dit betekent dat u per jaar over een zogenaamd forfaitair rendement van 4% over de waarde van de vordering fiscaal moet afrekenen. Dit doet u door de vordering in box 3 op uw aangifte Inkomstenbelasting aan te geven. De heffing bedraagt 30%. De belastingdruk is dus 30% van 4% of te wel 1,2%. Ongeacht de rente die u uw kind berekent ?.

Voor uw kind vormen de rente en kosten een aftrekpost op de aangifte Inkomstenbelasting. Slim is om een ouderkindlening af te sluiten met een zo hoog mogelijk zakelijk rentepercentage. Waarom? Uw kind geniet dan een hoge aftrek van de eigen woningrente of als u hem of haar voor de onderneming leent, ondernemingsrente. De clou is dat u over de hogere rente niet belast wordt. Door schenkingen kunt u de financieringslast van uw kind weer verminderen. Let op: deze schenkingen moet u niet verrekenen met de rente of zelfs kwijtschelden. Doet u dit wel, dan verspeelt uw kind de renteaftrek en dat is natuurlijk weer niet de bedoeling. Uw kind moet de rente eerst gewoon betalen en u schenkt de rente deels of zelfs geheel aan uw kind.

Vragen?

Wilt u meer informatie over het fiscaal voordelig geld lenen aan uw kind? Leg ons dan uw concrete situatie voor. Bel ons gerust op 085 792 00 74 of stuur een mail .

Met vriendelijke groet,

 

image

 

 

 

Ron Meijer I Adrome

Over de auteur

Ron Meijer

Twitter

Ron Meijer is boekhouder bij Adrome , proactieve belastingadviseur bij Blauwe Vrijdag, fotograaf bij ronmeijer.frl, auteur bij Wolters Kluwer, Stichting NLFiscaal, Taxence en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."