Hobby of ben ik ondernemer?

De geschatte leestijd voor dit artikel: 2 minuten

De Belastingdienst heeft geprobeerd het startende ondernemers makkelijk te maken bij het beantwoorden van de vraag: is er sprake van hobby of ben ik ondernemer? Op de site van de Belastingdienst  is eenvoudig, ten minste volgens de Belastingdienst, een antwoord te vinden op uw vraag: “hobby of ben ik ondernemer”.  

Jammer maar helaas
Zoals u vast wel weet ben ik geen voorstander van de in mijn ogen nietszeggende, geldverslindende filmpjes of goed bedoelde adviezen. Laten we het simpel houden. De Belastingdienst controleert en de belastingadviseur adviseert. Makkelijk toch? Helaas is de praktijk anders.

Op Twitter, via filmpjes, startersbijeenkomsten, ja waar niet eigenlijk is de Belastingdienst aanwezig. Overal kan men vragen stellen. Helaas kan je als Belastingplichtige geen rechten ontlenen aan de gekregen antwoorden… De tijd die men hiermee bezig is, kan men mijn mijnsinziens beter gebruiken bij het instellen van een goede beveiliging en gedegen controle. Wie herinnert zich niet de berichten in de krant van wakker Nederland omtrent “sjoemelaar maakt een kans” of de uitzending van Zembla over lekken in ICT. Om over de boetes die de Belastingdienst zichtzelf oplegde maar te zwijgen….  Kent men de Belastingewetten zelf niet….?!  Uit dit alles blijkt volgens mij dat onze gelden verkeerd worden besteed.

Ondernemerscheck is te zwart wit
Dat brengt mij bij de website waar de ondernemerscheck is uit te voeren. Ik las dat bij 75% van diegenen die de check helemaal invulden volgens de Belastingdienst geen sprake is van ondernemerschap. Deze personen maken waarschijnlijk op hun aangifte Inkomstenbelasting geen aanspraak op de belastingbesparende aftrekposten. U weet wel; zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB vrijstelling.

“Samen al gauw goed voor een kleine 11.000 euro fiscaalvoordeel waar geen aanspraak op gemaakt wordt. De inspecteur vindt het prima!” 

Waarom niet
Waar knelt de schoen dan hoor ik u denken? Welnu, er is sprake van een te lage omzet, te weinig opdrachtgevers of men is te afhankelijk van 1 opdrachtgever.  Dus met 5.000 euro omzet in jaar 1 bent u geen ondernemer? Een belastingadviseur met 1 opdrachtgever is geen ondernemer? De zelfstandige truckchauffeur met 1 opdrachtgever is geen ondernemer? Of deze; de pakketjesbezorger van PostNL is geen ondernemer? De antwoorden op dit soort vragen vinden we zeker niet op de site van de Belastingdienst. Rechters moeten zich buigen over dit soort vraagstukken. Een simpel ja/nee is nicht in frage. Toch staat de ondernemerscheck nog steeds online. 

Is er sprake van hobby of ben ik ondernemer?
Laten we nu stoppen met de zwart wit benadering van fiscale vragen. Het ja-maar principe is natuurlijk van toepassing. Belastingplichtigen wordt op deze manier de kans op fiscaalvoordeel ontnomen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?

Wat nu?
Bent u in het diepe gesprongen, de stap naar een eigen onderneming genomen en twijfelt u over de vraag: “hobby of ben ik ondernemer”? Leg uw vraag voor aan een kundig belastingadviseur. Hij of zij zal het geheel van feiten en omstandigheden beoordelen om zo wel een goed antwoord op uw vraag te kunnen geven. Dit laat zich niet vangen in simpele online ja/nee vragen.

Bronnen:
Bent u geïnteresseerd in de juridische basis achter de in het artikel genoemde voorbeelden.

image

Ron Meijer RBc

Over de auteur

Ron Meijer

Twitter

Ron Meijer is boekhouder bij Adrome , proactieve belastingadviseur bij Blauwe Vrijdag, fotograaf bij ronmeijer.frl, auteur bij Wolters Kluwer, Stichting NLFiscaal, Taxence en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."