Met het vermelden van de postbus op de factuur loopt u fiscaal risico.

Is het postbus adres een factuurvereiste?

De geschatte leestijd voor dit artikel: 2 minuten

Bij het inboeken van facturen in Exact Online administraties kom ik regelmatig facturen tegen die niet voldoen aan de factuurvereisten van de belastindienstBij controle van uw administratie kan de Belastingdienst hier erg moeilijk over doen….  U wilt net als ik vast en zeker wel met een inspecteur discussiëren over bepaalde aftrekposten maar toch niet over zoiets simpels als de factuurvereisten van de Belastingdienst?

Als ondernemer bent u verplicht een factuur te maken voor alle diensten en goederen die u aan een andere ondernemer levert.  Voor stichtingen en verenigingen geldt dit overigens ook. Levert u aan een particulier dan hoeft dit dus niet.  Een kassabon volstaat ik dat geval.

[cp_modal id=”cp_id_2b1ab”]

Ontvang gratis de premium checklist

[/cp_modal]

Factuurvereisten
De zogenaamde factuurvereisten van de Belastindienst zijn opgenomen in de Wet Omzetbelasting. Een van de voorwaarden waar het regelmatig op facturen aan schort is de vermelding van de volledige naam en het volledige adres van zowel cliënt als leverancier. Ook dienen het btw-nummer en het KvK-nummer van de leverancier en de datum waarop de factuur is uitgereikt worden vermeld. Daarnaast moet de factuur een omschrijving geven waaruit duidelijk blijkt welke goederen en/of diensten er zijn geleverd. Deze genoemde voorwaarden zijn enkele van de factuurvereisten.

Postbus op de factuur
Een postbusnummer is dus niet voldoende! U moet het adres van de vestigingen van beide ondernemingen (cliënt en leverancier) vermelden.  Doet u dit dan de Belastingdienst erg moeilijk gaan doen….

“Stel u krijgt bij controle te maken met een hork van een inspecteur die u pakt op de factuurvereisten. Hij kan u een boete opleggen van maximaal € 5.278 per onjuiste factuur”

Factuurgebreken
Een gebrek op de verkoopfactuur kan als verzuim worden aangemerkt waarvoor een boete van maximaal € 5.278 per onjuiste factuur worden opgelegd. Voldoet een inkoopfactuur niet aan de factuurvereisten, dan kan de afnemer het recht op het terugvragen van de btw worden geweigerd.

Let op!
Bevat een inkoopfactuur gebreken, zorg dan voor een snelle correctie. Zorg zo nodig voor aanvullende documenten die het recht op het terugvragen van de btw veilig stellen.

Zekerheid
Wilt u er zeker van zijn dat uw factuur voldoet aan de fiscale eisen? Laat dan alleen uw e-mailadres achter. Als dank hiervoor stuur ik u de checklist factuurvereisten van de Belastingdienst en ontvangt u 4 keer per jaar fiscale informatie.

Vragen
Twijfelt u over de inhoud van een factuur? Of bijvoorbeeld over welk btw percentage doorbelast moet worden, ik help u graag verder met een gedegen fiscaal advies. Neem gerust contract op. Ik help u graag!

image

Ron Meijer RBc

 

Over de auteur

Ron Meijer

Twitter

Ron Meijer is zelfstandig belastingadviseur bij Adrome & Blauwe Vrijdag, auteur bij Wolters Kluwer, Stichting NLFiscaal, Taxence aangesloten bij Fiscount en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."