Lager nettoloon

De geschatte leestijd voor dit artikel: 1 minuten

Met ingang van 1 april 2016 zullen de rekenregels van de belastingdienst opnieuw worden aangepast. Deze maatregel is in het leven geroepen door het late akkoord op het belastingplan voor 2016. Omdat de overheid de systemen niet tijdig kon aanpassen, werd er in de eerste drie maanden van 2016 gewerkt met het oorspronkelijke tarief van 40,20%.
Het tekort aan belasting over de eerste drie maanden wordt in de nieuwe tabellen en rekenregels per 1 april verrekend. U dient er rekening mee te houden dat werknemers hierdoor een lager netto loon zullen gaan ontvangen.
De nieuwe tabellen die per 1 april 2016 gelden, zijn echter ook niet helemaal in lijn met de tarieven voor 2016. De tabellen zijn namelijk zo vastgesteld dat de afwijkingen die in de eerste aangiftetijdvakken van 2016 zijn ontstaan, nog zo veel mogelijk in de rest van 2016 worden rechtgetrokken. En waar dat niet het geval is, kunnen de verschillen nog in de aangifte inkomstenbelasting van de werknemer over 2016 worden hersteld. De tabellen vanaf 1 april gaan voor de tweede en derde schijf uit van respectievelijk 12,31% en 40,46%.
De tabellen voor bijzondere beloningen volgen per 1 april wel de werkelijke tarieven voor 2016. Omdat alleen incidenteel loon als bijzondere beloning wordt afgerekend, wordt er geen rekening gehouden met het te lage belasting percentage.
Aan de hand van een rekenvoorbeeld laten wij u graag zien wat dit verschil van 0,2% voor uw netto maandloon betekent.
Vanaf een bruto maandloon van ongeveer €1680,- gaat het netto maandloon er geleidelijk meer op achteruit, waarna deze achteruitgang vanaf een bruto maandloon van ongeveer €5800,- stabiel blijft. Het verschil in nettoloon kan oplopen tot ongeveer €10,- per maand.
Een modaal salaris levert dan weer 4 euro per maand in. Voor diegenen met een salaris van 5.500 euro of meer betekent deze wijziging een achteruitgang van iets meer dan 10 euro netto per maand.

Over de auteur

Ron Meijer

Twitter

Ron Meijer is boekhouder bij Adrome , proactieve belastingadviseur bij Blauwe Vrijdag, fotograaf bij ronmeijer.frl, auteur bij Wolters Kluwer, Stichting NLFiscaal, Taxence en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."