1225 de heilige graal

U werkt parttime en wilt starten met een eigen onderneming? Hoe zit het met die 1225 uren?

De geschatte leestijd voor dit artikel: 1 minuten

U werkt parttime en wilt starten met een eigen onderneming? Hoe zit het met die misschien wel bekende heilige graal van 1225 uren?

Belangrijk voor de fiscale status van ondernemer in de Inkomstenbelasting is de mate waarin iemand in of aan zijn eigen bedrijf werkt. Hier komt het voor de ondernemer het “magische” getal van 1225 om de hoek.

Dit getal bekent dat u gemiddeld 24 uur per week of anders gezegd 3 dagen per week voor of aan uw onderneming werkzaam moet zijn. Dit moet u breed zien. Uren voor opdrachtgevers, maar ook indirecte uren als website bijwerken, advertenties maken, schoonmaken tellen mee. Daarnaast moet dit uw hoofdactiviteit zijn. Voor een starter geldt deze eis gelukkig niet.

Al langer actief?

Hebt u naast uw baan een onderneming en bent u al 5 jaar actief dan wordt het lastig om de zelfstandigenaftrek te mogen claimen. In de wet staat namelijk dat u, om de zelfstandigenaftrek te ontvangen, 50% van de uren die u per jaar in loondienst werkt + 1225 uren in of aan uw bedrijf moet hebben gewerkt.

Een voorbeeld; u werkt per jaar 1000 uren in loondienst, u bent 5 jaar actief als ondernemer. Om de zelfstandigenaftrek van EUR 7.280 te mogen claimen zal u aantoonbaar 50% van 1000 uren + 1225 = 1.725 uren voor of aan uw bedrijf moeten hebben gewerkt.

Lukt dit niet, dan resteert de MKB winstvrijstelling van 14%. Het moet dan wel gaan om een ondernemer voor de Inkomstenbelasting. Hiervoor zijn de 1225 uren niet van toepassing.

Vragen?

Wilt u weten hoe u de 1225 uren vast kunt leggen of wanneer u ondernemer voor de Inkomstenbelasting bent? Leg mij dan uw concrete situatie voor. Bel ons gerust op 085 792 00 74 of stuur een mail .

Met vriendelijke groet,

image

Ron Meijer RBc

Over de auteur

Ron Meijer

Twitter

Ron Meijer is zelfstandig belastingadviseur bij Adrome & Blauwe Vrijdag, auteur bij Wolters Kluwer, Stichting NLFiscaal, Taxence aangesloten bij Fiscount en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."