Zonnepanelen een zegen voor de ondernemer

Uitspraak Hoge Raad: Huur aftrekpost voor ZZP

De geschatte leestijd voor dit artikel: 2 minuten

Het kwam regelmatig voorbij in het nieuws de afgelopen tijd. ZZP mogen de volledige huur van hun woonhuis opvoeren als fiscale aftrekpost. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. Maar wat moet u hier voor doen? En hoe zit het dan precies? Google is uw beste vriend, maar niet altijd een eenduidig en betrouwbare raadgever. Daarom hieronder een kort maar krachtig Q&A met (bijna) alles wat u moet weten voordat u naar een belastingadviseur stapt.

Wat is de uitspraak van de Hoge Raad?
Uit het arrest, dat op 12 augustus werd uitgesproken, blijkt dat het huurrecht een vermogensrecht is. De Hoge Raad: “De etikettering van het huurrecht als ondernemingsvermogen leidt ertoe dat het gehele bedrag van de huur ten laste van de winst kan worden gebracht.”

In eenvoudigere termen: een ZZP (eenmanszaak & VOF) die werkzaamheden vanuit huis verricht voor zijn bedrijf, mag de huur en ander kosten van de woning als bedrijfskosten boeken.

Huurrecht voorheen niet zakelijk?
Wie eenmaal gekozen heeft dat het huurrecht tot het privévermogen hoort, kan daar niet zomaar op terugkomen, we noemen dit keuzevermogen, maar als uw aanslag Inkomstenbelasting van 2015 nog niet definitief is mag u de aangifte nog corrigeren en opnieuw indienen. Is de aanslag definitief? U heeft dan nog 6 weken na de datum van de aanslag om een bezwaarschrift in te dienen.

In hoeverre moet ik mijn huurhuis zakelijk gebruiken?
Minimaal 10 procent van het huurrecht moet zakelijk worden gebruikt. Hebt u een kamer in de huurwoning met een bureau, printer en laptop voor zakelijk gebruik waar werkzaamheden als acquisitie en het bijhouden van de administratie worden uitgevoerd? Dit is vaak al voldoende. Een garage voor de opslag van bijvoorbeeld uw gereedschap kan natuurlijk ook. Als de m2 maar minimaal 10% van het totale oppervlakte is. Aan u om dit in te kleuren :).

Welke kosten mag ik opvoeren?
Uiteraard de huur. Maar ook de overige “huisvestingskosten” mogen worden opgevoerd als bedrijfslasten. Denk aan stroom, gas, water en servicekosten.

Kan ik mijn volledige huur aftrekken?
Als u minimaal 10% van het vl0eroppervlak als werkruimte gebruikt, mag u in principe alle huur aftrekken. Er gaat nog wel een eigen bijdrage voor privégebruik (bijtelling) vanaf.

Hoe kan ik de eigen bijdrage voor privégebruik berekenen?
De eigen bijdrage is 1,85% van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde kunt u eenvoudig bij de gemeente opvragen.

Huurtoeslag, hoe zit het daarmee?
Bij het rekenen van het volledig huurrecht tot het ondernemingsvermogen, telt huurtoeslag als bedrijfswinst. Met andere woorden, deze moet u als bate boeken.

De feiten tussen de fabels.
Uiteraard is het presenteren van feiten een vak en zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Hebt u specifieke vragen over dit onderwerp? Adrome staat graag van u klaar!

Met vriendelijke groet,

image

 

 

 

Ron Meijer RBc.

Over de auteur

Ron Meijer

Twitter

Ron Meijer is boekhouder bij Adrome , proactieve belastingadviseur bij Blauwe Vrijdag, fotograaf bij ronmeijer.frl, auteur bij Wolters Kluwer, Stichting NLFiscaal, Taxence en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."