Vervang de auto van de zaak... of nog even niet?

Vervang de auto van de zaak… of juist nog niet

De geschatte leestijd voor dit artikel: 1 minuten

  • Overweegt je om te gaan rijden in een auto van de zaak of rijd jij al in een auto van de zaak?
  • Gebruik je die auto ook voor privé ritten?
  • Wilt je geen hoge bijtelling voor het privé gebruik van de auto van de zaak?

Heb je alle vragen met ‘ja’ beantwoord?

Het kan dan verstandig zijn om nog dit jaar een auto van de zaak aan te schaffen of jouw huidige te vervangen. Volgend jaar worden namelijk de bijtellingspercentages voor het privé gebruik van de (zeer) zuinige auto van de zaak zeer waarschijnlijk verder verhoogd.

Auto aanschaffen

Schaft je dit jaar voor het eerst een nul-emissieauto of een (zeer) zuinige auto van de zaak aan, dan kun jij nog 60 maanden profiteren van de huidige bijtelling van 4%, 15% of 21%, afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.

Auto vervangen of niet

Als je nu al in een nul-emissieauto of een (zeer) zuinige auto van de zaak rijdt, dan is vervanging dit jaar meestal niet verstandig. De bijtelling wegens privé gebruik van de auto van de zaak die je nu hebt, bedraagt 0%, 4%, 7%, 14% of 20%, afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Vervang je deze auto in 2016, dan krijg je in de meeste gevallen te maken met een hogere bijtelling dan je nu hebt, tenzij je overgaat van een (zeer) zuinige auto naar een nul-emissieauto. Loopt het (lease)contract van de huidige auto echter bijna af, dan kan vervanging in 2016 van de huidige (lease)auto wel zinvol zijn.

Rijdt je in een auto van de zaak met een bijtelling wegens privé gebruik van 25% en wil je geen zuinige auto rijden, dan kun je beter even wachten met het vervangen van de auto. Als je de auto namelijk nu vervangt, dan blijft de bijtelling van 25% vanaf de 1e tenaamstelling gelden voor de resterende 60 maanden. Vervang je de auto echter na 1 januari 2017, dan bedraagt de bijtelling 22%.

Vragen?

Wilt je weten hoeveel belastingbesparing het wel of juist niet vervangen van de auto van de zaak jou oplevert? Leg ons dan jouw concrete situatie voor. Wij rekenen het graag voor je uit.
Bel ons gerust op 085 792 00 74  of  stuur een mail.

Met vriendelijke groet,
Adrome belastingadviseurs & boekhouders
R. (Ron) Meijer
Over de auteur

Ron Meijer

Twitter

Ron Meijer is boekhouder bij Adrome , proactieve belastingadviseur bij Blauwe Vrijdag, fotograaf bij ronmeijer.frl, auteur bij Wolters Kluwer, Stichting NLFiscaal, Taxence en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."