Voorbeeldovereenkomsten online

Belastingdienst heeft de eerste voorbeeldovereenkomsten online gepubliceerd

De geschatte leestijd voor dit artikel: 1 minuten

De Belastingdienst heeft de eerste voorbeeldovereenkomsten online gepubliceerd waarbij geen sprake is van een dienstbetrekking.

De voorbeeldovereenkomst is de vervanging van de VAR en geeft de opdrachtgever vooraf zekerheid dat hij geen loonheffing in hoeft te houden en te betalen.

Vervanging VAR
De VAR verdwijnt vanaf 2016 en hier in de plaats zou de Beschikking Geen Loonheffing komen. Dit gaat niet meer door, de Belastingdienst gaat nu voorbeeldovereenkomsten tussen opdrachtgevers en –nemers beoordelen. Belangenorganisaties van opdrachtgevers en van opdrachtnemers, individuele opdrachtgevers of hun intermediairs kunnen deze overeenkomsten opstellen en aan de Belastingdienst voorleggen. Dat kunnen ook overeenkomsten voor een sector zijn. De Belastingdienst beoordeelt de overeenkomst en geeft vervolgens uitsluitsel of de opdrachtgever loonheffing moet inhouden en betalen. Deze voorbeeldovereenkomsten publiceren ze vervolgens op de website zodat iedereen het kan gebruiken en downloaden. De eerste twee voorbeeldovereenkomsten staan nu online voor coördinerend stralingsdeskundige en gastdocent masterclass.

Vrijblijvend
Het is niet verplicht om een voorbeeldovereenkomst te gebruiken. U kunt ook een eigen overeenkomst maken en zelf kiezen of u het voorlegt aan de Belastingdienst. Als u het voorlegt, zullen zij zullen deze apart beoordelen en heeft de opdrachtgever vooraf zekerheid dat hij geen loonheffing hoeft in te houden en te betalen. Tenzij achteraf blijkt dat de manier van werken niet volgens de overeenkomst gaat en dat er toch sprake is van dienstbetrekking. Dan moet de opdrachtgever alsnog loonheffing inhouden en betalen.

Overgangsregeling
Doordat de VAR verdwijnt, is er voor 2016 een overgangsregeling. Het aanvragen van de VAR is in principe niet meer nodig voor 2016, als er toch een aanvraag binnenkomt dan behandelt de Belastingdienst deze niet, in afwachting van besluitvorming in de Eerste Kamer. Staatssecretaris Wiebes heeft in een brief bij de Eerste Kamer aangedrongen op een voortvarende behandeling van het wetsvoorstel om onzekerheid te voorkomen. Voor 2015 is het wel mogelijk een VAR aan te vragen, deze is dan alleen nog dit kalenderjaar geldig. Wanneer het een voortzetting van werkzaamheden betreft onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden als in 2014, dan hoeft er geen nieuwe VAR voor 2015 te worden aangevraagd.

Voorbeeld: https://bit.ly/1JLKk6
Voorbeeld: https://bit.ly/1j6fyAu

Over de auteur

Ron Meijer

Twitter

Ron Meijer is boekhouder bij Adrome , proactieve belastingadviseur bij Blauwe Vrijdag, fotograaf bij ronmeijer.frl, auteur bij Wolters Kluwer, Stichting NLFiscaal, Taxence en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."