Bijtelling voor de elektrische auto

Bijtelling voor de elektrische auto

De geschatte leestijd voor dit artikel: 2 minuten

Bijtelling voor de elektrische auto gaat wederom op de schop!

Niets is zo veranderlijk als het weer, maar onze regering kan er ook wat van! De bijtelling voor de elektrische auto gaat wederom op de schop. Nog niet zo lang geleden konden met name ondernemers voor een appel en een ei een Tesla van € 100.000 rijden en hoefden hiervoor geen cent bijtelling te betalen. Wat te denken van de vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting en de 14% bijtelling voor “schone” diesel, die later toch niet zo schoon bleek te zijn.

Steeds werd er in Den Haag iets nieuws bedacht om, zoals men daar dacht, ons wagenpark te verduurzamen. De belasting op auto’s werd verlaagd met het idee, een in Nederland schoner wagenpark. We zijn in Nederland niet vies van fiscaal voordeel, dus werd een stimuleringsregeling een succes! De regeling werd dan ook snel teruggeschroefd of afgeschaft. Mocht u denken, ze zullen nog toch wel eens stoppen met jojo-en, niets is minder waar. In de belastingplannen lees ik wederom, dat mochten de plannen resulteren in een daling van de verkopen van elektrische auto’s, de plannen wederom worden aangepast. Een continuing story.

2020

De komende jaren gaat de bijtelling voor elektrische auto’s in lijn komen te staan met een traditionele motor. De bijtelling voor de elektrische auto wordt wederom aangepast. Er wordt op het standaardpercentage van 22% een korting van 14% verstrekt. Met andere woorden, de bijtelling zal 8% bedragen.

“Let wel de bijtelling van 8% is van toepassing op auto’s met een aanschafprijs van € 45.000 en minder”.

In de jaren na 2020 zal de bijtelling voor de elektrische auto steeds verder worden verhoogd en het bedrag waarvoor de verlaagde bijtelling voor de elektrische auto geldt, verlaagd worden tot € 40.000. In 2021 bedraagt de bijtelling voor de elektrische auto 12% en in de jaren 2022, 2023 en 2024 bedraagt de bijtelling voor de elektrische auto 16%.  In 2025 zal de bijtelling voor de elektrische auto 17% bedragen. Vanaf 2026 is de bijtelling voor de elektrische auto gelijk aan het standaard tarief van 22%.

Waarschuwing

In het begin schreef ik al dat we in Nederland graag autorijden en net zo lief van fiscaal voordeel genieten voor met name de auto. Tot slot wil ik u waarschuwen. Mocht u nu bedenken, dit jaar nog even snel een elektrische auto aan te willen schaffen en deze kan om wat voor reden dan ook, pas in 2020 worden geleverd, dan betaalt u, zoals de plannen nu op tafel liggen, maar liefst 100% meer bijtelling.

“Wordt de in 2019 bestelde elektrische auto in 2020 geleverd, dan betaalt u 100% meer bijtelling”.

Online regelen

Heeft u vragen over de bijtelling voor de elektrische auto? Wilt u mij vrijblijvend uw casus voorlezen? Laten we dan bij voorkeur online afspreken. Door gebruik te maken van de tool WeSeeDo is fysieke afstand geen issue meer. Fiscaal advies inwinnen vanuit de luie stoel, op het moment dat het ons beiden past, is hiermee heel “normaal”. In ons online gesprek van ongeveer 15 minuten kunt u uw vragen vrijblijvend voorleggen. Wilt u toch liever op mijn kantoor langskomen? Dat kan natuurlijk ook. Bel gerust tijdens kantooruren 085 792 00 74 voor een afspraak.

Vragen? Regel het gelijk

U kunt nu gelijk binnen vijf minuten uw vraag stellen. Geen gedoe met afspraken bij een belastingadviseur of accountant, geen ingewikkeld traject en geen oeverloze bureaucratie. Klik op onderstaande button, vul het benodigde formulier in en we maken een afspraak voor een online adviesgesprek.

Ik heb een vraag over de bijtelling voor de elektrische auto na 1-1-2020, Ron, help mij

 

Ron Meijer

 

 

Over de auteur

Ron Meijer

Twitter

Ron Meijer is boekhouder bij Adrome , proactieve belastingadviseur bij Blauwe Vrijdag, fotograaf bij ronmeijer.frl, auteur bij Wolters Kluwer, Stichting NLFiscaal, Taxence en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."