Ondernemen ten tijde van Corona. Bij de pakken neerzitten, of?

Ondernemen in tijden van Corona. Bij de pakken neerzitten, of?

De geschatte leestijd voor dit artikel: 3 minuten

Ondernemen in tijden van Corona

In deze tijd heeft menig ondernemer last van een terugvallende of het helemaal wegvallen van de o zo nodige omzet. Niets doen en bij de pakken neerzitten, of de koe bij de horens pakken zijn dan twee keuzes die er zijn. Menig ondernemer zag het niet meer zitten, vroeg bij het wegvallen van de omzet staatsteun aan en wachtte tot de spreekwoordelijke bui zou overwaaien. De ‘echte’ ondernemer had het ook moeilijk, sliep slecht en besloot niet af te wachten en ging aan de slag met overleven.

Overleven

In de voor mij drukste periode van maart tot juni koos ik ervoor om de gehele particuliere aangiften te laten voor wat het was en heb ik mijn cliënten helpen overleven. Ik liet zo qua omzet een behoorlijk veer, maar ik wilde niet de vriend zijn, die als je belt en het moeilijk wordt niet helpt of niet terug belt. Ik belde van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat met mijn cliënten. Vaak was de batterij van mijn iPhone rond het middaguur al leeg. We bespraken het laatste nieuws, keken naar de business en ik deelde mijn kennis. Wat als de omzet compleet weg blijft vallen? Wat doen we als de omzet deels wegvalt en wat als het meevalt? Kortom we gingen aan de slag met het maken van plannen.

Inzicht

Het is van levensbelang dat de administratie bij is. Op deze manier heb je inzicht in alle uitgaven. En zeg nou zelf, wat er niet uitgaat hoeft ook niet ‘verdient’ te worden. Menig ondernemer die zijn administratie bewust of onbewust niet bij heeft, gebruikt dit om de werkelijkheid niet onder ogen te zien. Ver voor Corona, toen ik nog niet volledig online werkte, heb ik wel eens een ordner van tafel geveegd om de ondernemer wakker te schudden. De ondernemer gebruikte het niet bij hebben van de administratie om de werkelijkheid niet onder ogen te hoeven zien. Hier kan ik dus echt niet tegen! Pak de koe bij de horens, al is het nog zo ‘donker’. De ouders van mijn moederkant komen uit Groningen en hebben naast mooie tijden als ondernemersechtpaar, ook door ziekte vaak tegenslag gekend. Als het tegenzat zong mijn opa vaak het liedje van Edo Staal: ‘Het het nog nooit zo donker west’. In de opgelopen periode kwam dit liedje zo maar ineens in mijn hoofd en gaf me steun om door te gaan. Voor wie het Gronings niet machtig is, de songtest gaat vrij vertaald over dat het na een moeilijke tijd zeker weer een keer beter gaat.

Cash is king

Deze wijsheid kent menig ondernemer en zeker adviseur. Cash is king betekent voor mij dat omzet pas omzet is als deze als ontvangst zichtbaar is op het bankafschrift. Naast de  ontvangst zijn het hebben van inzicht in de uitgaven cruciaal. Als coach voor Qredits leerde ik dat veel ondernemers niet weten hoe ze uitgaven moeten beteugelen. Ik leerde ze de methode van de drie kleuren. Print de grootboekmutaties uit bijvoorbeeld Exact Online. Pak drie arceerstiften in de kleuren rood, oranje en groen. Arceer allereerst de uitgaven waar je niet zonder kunt groen. In mijn geval zijn dat bijvoorbeeld de kosten voor de vakstudie. ‘Zonder kennis geen business’. Daarna arceer je alle uitgaven waar je zonder pijn zonder kunt rood en onderneem je actie om de uitgaven te stoppen. Kosten waar je over twijfelt arceer je oranje. Hier ga je een nachtje over slapen en stel je jezelf de vraag, ‘kan ik echt niet zonder?’.  Zo eenvoudig is het.

Slecht slapen

Door al mijn telefoongesprekken sliep ik voor het eerst van mijn leven slecht. Ik kon de ellende niet achter me laten. Het greep me bij de keel. Midden in de nacht een aangifte samenstellen, omdat ik klaarwakker was, gebeurde met enige regelmaat. Maar al mijn cliënten hebben het gelukkig overleefd, het werd zomer en ik sliep weer beter. Edo Staal kreeg gelijk.

Ron Meijer

PS Vragen? Neem gerust contact op. Klik tijdens kantoortijden op de chatbutton of bel gerust 085 792 00 74.

 

Over de auteur

Ron Meijer

Twitter

Ron Meijer is boekhouder bij Adrome , proactieve belastingadviseur bij Blauwe Vrijdag, fotograaf bij ronmeijer.frl, auteur bij Wolters Kluwer, Stichting NLFiscaal, Taxence en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."