Sparen of beleggen?

De geschatte leestijd voor dit artikel: 1 minuten

Voor de opbouw van een kapitaal voor de oude dag is het klassieke dilemma: sparen of beleggen?

Een veel voorkomend euvel is dat men besluit te gaan beleggen als de aandelenkoersen hoog staan en afscheid van de beurs neemt als de koersen fors zijn gedaald (procyclisch beleggen). Dit verschijnsel is er verantwoordelijk voor dat veel particuliere beleggers een negatief rendement op aandelen scoren.

Is de oplossing dan om weg te blijven van de beurs?
Nee, de oplossing is om structureel een deel van het vrije vermogen in aandelen te beleggen, onafhankelijk of de beurs hoog of laag staat. Het verschil tussen aandelenrendementen op lange termijn (zo’n 6%) en spaarrente op lange termijn (2,5%) is groot. Hier speelt ook nog het effect van samengestelde rente.

Voorbeeld sparen of beleggen
A spaart vanaf zijn 30ste verjaardag jaarlijks €5.000, bij een spaarrendement van 2,5% heeft hij op zijn 70ste een kapitaal opgebouwd van €337.013.

B spaart vanaf zijn 30ste verjaardag jaarlijks €5.000, bij een aandelenrendement van 6% heeft hij op zijn 70ste een kapitaal opgebouwd van €773.810.

Vastgoed
Veel personen in de Quote-500 hebben hun vrije vermogen in vastgoed belegd. Dit is niet toevallig. Het beleggen in zorgvuldig geselecteerd en goed beheerd vastgoed is een uitstekende manier om vermogen op te bouwen. Vastgoed is inflatiebestendig en minder volatiel dan aandelen.

Het rendement daarop kan worden verhoogd door middel van vreemdvermogenfinanciering. Degene die affiniteit met vastgoed ontbeert, kan zich beter richten op aandelen. Hij kan eventueel een of meer vastgoedbeleggingsfondsen in zijn aandelenportefeuille opnemen.

Het is in het algemeen raadzaam om een mix aan te houden van sparen, beleggen in aandelen en vastgoed. Naarmate de beleggingshorizon langer is, is het verantwoord een groter deel van het vermogen in aandelen en vastgoed aan te houden.

 

Ron Meijer RBc

Over de auteur

Ron Meijer

Twitter

Ron Meijer is boekhouder bij Adrome , proactieve belastingadviseur bij Blauwe Vrijdag, fotograaf bij ronmeijer.frl, auteur bij Wolters Kluwer, Stichting NLFiscaal, Taxence en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."