Bestuurder bv verricht altijd arbeid

Elke bestuurder van een bv verricht arbeid

De geschatte leestijd voor dit artikel: 1 minuten

Elke bestuurder van een bv verricht arbeid volgens de Rechtbank in Groningen. Vaak zie en hoor ik bestuurders zeggen, het is alleen maar mijn personal holding. Of, dit is een slapende bv en als er al arbeid wordt verricht, dan is de loonwaarde minder dan € 5.000 per jaar. Vaak wordt deze wijsheid door een accountant of adviseur ingefluisterd. Zo dacht deze bestuurder ook. Dit bleek een hele dure misvatting

De bestuurder van een bv verricht altijd werkzaamheden van enige omvang, zoals het (laten) voeren van de financiële administratie, het deponeren van de jaarrekening, het doen van belastingaangiften en het nemen van operationele bedrijfsbeslissingen. Aldus de Rechtbank in Groningen, die het gebruikelijk loon voor deze werkzaamheden op € 10.000 stelt.

Hoeveel uren werkt een bestuurder van een bv

Hoeveel uren de bestuurder van een bv arbeid verricht, acht de rechtbank minder van belang. De loonwaarde wordt namelijk veel meer bepaald door de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid en niet het aantal uren dat een bestuurder van een bv in de bv werkt.

Bj de operationele werkzaamheden (in deze casus was dat de verhuur van een bedrijfspand) houdt de rechter rekening met de beperkte aard en omvang, door een evenredig deel te nemen van het gebruikelijk loon op voltijdsbasis. Hiervoor gaat de rechtbank uit van 1 dag per week.

“Wilt u als bestuurder van een bv het fiscale risico niet lopen? Voor € 15,00 per maand voer ik de complete salarisadministratie”.

Mijn advies voor een bestuurder van een bv

Dit artikel begon ik met “elke bestuurder van een bv verricht arbeid”. Met deze uitspraak in de hand, zal er misschien wel een golf van naheffingsaanslagen en boetes worden uitgestrooid. Geen euro gebruikelijk loon, is met deze uitspraak moeilijk vol te houden. Elke bestuurder van een bv verricht arbeid. Kom in actie beste bestuurder!

Ziet u de urgentie en denkt u na het lezen van dit artikel, dit moet ik direct regelen. Wilt u direct een arbeidsovereenkomst op laten maken en het vooroverleg met de inspecteur in gang zetten?

Loon overeenkomst en vooroverleg, Ron regel het voor mij 

 

Ron Meijer RBc

Bron: Rechtbank Noord-NederlandFiscount

Over de auteur

Ron Meijer

Twitter

Ron Meijer is boekhouder bij Adrome , proactieve belastingadviseur bij Blauwe Vrijdag, fotograaf bij ronmeijer.frl, auteur bij Wolters Kluwer, Stichting NLFiscaal, Taxence en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."