privégebruik auto lager door uitspraak Hoge Raad

Privégebruik auto kan lager

In de laatste btw-aangifte 2017 heeft u btw wegens privégebruik auto of auto’s moeten afgedragen. U of uw adviseur heeft meestal 2,7% van de cataloguswaarde van de auto als niet aftrekbare privégebruik auto opgegeven.

Een van de geneugten van menig ondernemer is toch wel de auto van de zaak. Het afdragen van btw over het privégebruik op basis van een forfait van 2,7% voelt als een boete.  Kijk eens in uw laatste btw-aangifte van 2017, wat staat boven bij 1d in uw btw aangifte?

Laten we even gaan rekenen.
U hebt geen kilometers bijgehouden. Uw jaarlijks correctie privégebruik auto is bij een middenklasser van € 35.000 toch al bijna € 1000. Immers 2,7% van bijvoorbeeld € 35.000 is € 945 aan privégebruik auto dat u hebt betaald. U kunt, zoals ik al eerder schreef, de fiscale pijn overigens verzachten door de gereden kilometers bij te houden, maar ja dat is voor menig ondernemer een brug te ver.  U bent ondernemer en geen boekhouder toch?

Er is hoop 
Door een recente uitspraak van ons hoogste rechtsorgaan de Hoge Raad hoeft u niet altijd het door de Belastingdienst gehanteerde forfait van 2,7% te gebruiken!  Hierdoor kunt u misschien een lagere btw-correctie privégebruik auto betalen aan de Belastingdienst.

Geen kilometerregistratie
Laat daarom beoordelen of uw btw-correctie privégebruik auto op basis van het forfait van 2,7% te hoog is. Volgens de Hoge Raad kunt u dit ook bewijzen als u geen kilometeradministratie heeft bijgehouden voor uw auto'(s).

Bewijzen
Natuurlijk is het bewijzen niet eenvoudig. Eerlijk is eerlijk, u heeft van tevoren geen zekerheid of de Belastingdienst uw bewijs accepteert. Bent u net als ik een verstokte autorijdende ondernemer en wilt u een poging wagen de fiscale pijn over het privégebruik te verzachten? Dan moet u wel snel zijn. De bezwaartermijn verloopt namelijk op korte termijn. U kunt bijvoorbeeld statistische gegevens gebruiken of op een andere manier bewijzen dat het privégebruik volgens het forfait te hoog berekend is. Natuurlijk leg ik u dit uit als we zover zijn.

Neemt u gerust contact op als u vragen heeft over het privégebruik . U bereikt mij via rm@adrome.nl of 085 792 0074.

Ron Meijer RBc

Over de auteur

Ron Meijer

Ron Meijer is zelfstandig belastingadviseur bij Adrome Fiscaal, auteur bij Wolters Kluwer, coach bij Qredits Nederland en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."