VOF samen met uw partner

De geschatte leestijd voor dit artikel: 1 minuten

Vele ondernemers werken met hun partner samen in een VOF. Op zich is het een prima constructie welke kan resulteren in een lagere belastingdruk. Ik schrijf bewust kan.

Het fiscale probleem waar u mee te maken kunt krijgen is dat de inspecteur een van de twee geen zelfstandigenaftrek toekent.  Hierdoor mist u een aftrekpost van minimaal € 7.000! Dit is net vaak de reden om een VOF of maatschap te starten.  Dit komt omdat de Belastingdienst stelt dat een van de 2 partners in de VOF ondersteunende werkzaamheden verricht. Als dit inderdaad zo is, is de partner geen ondernemer. Met alle gevolgen van dien. Vaak zijn de feiten en omstandigheden anders en is de partner net zo betrokken bij de onderneming.  Echter blijkt dat nergens uit.  Hier wringt de schoen.

Werkt u met uw partner samen in een VOF of maatschap, dan is mijn advies om zoveel mogelijk contracten samen te ondertekenen. Juridisch noemen we dit ‘rechtstreek verbonden voor verbintenissen aangaande de onderneming’. Op de deze manier bent u en uw partner rechtstreek aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Beide zijn ondernemers en veel fiscaal leed wordt voorkomen.

Bent er niet zeker van of u en uw partner ondernemer zijn voor de Inkomstenbelasting? Neem dan gerust contact op. Ik help u graag verder.

Met vriendelijke groet,

image

 

 

 

Ron Meijer

Over de auteur

Ron Meijer

Twitter

Ron Meijer is boekhouder bij Adrome , proactieve belastingadviseur bij Blauwe Vrijdag, fotograaf bij ronmeijer.frl, auteur bij Wolters Kluwer, Stichting NLFiscaal, Taxence en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij..."